vineri, 5 august 2011


Scrisoarea de demisie înaintată ministrului Culturii şi Patrimoniului Cultural dl. Kelemen Hunor




Domnule Ministru,

Prin prezenta vă anunţ demisia mea din funcţia de preşedinte al Comisiei Naţionale de Arheologie (CNA). V-am adresat cu ceva vreme în urmă numeroase critici în legătură cu unele măsuri legislative (OUG 2562, 12; Mon. Of. 898/31 12 2010) ale ministerului pe care îl conduceţi şi care nu reprezentau decât adevărate sabotaje la adresa arheologiei româneşti. N-aţi avut buna cuviinţă să-mi răspundeţi, aşa cum ar fi cerut-o dealtfel şi legea.
Astăzi (1 08 2011) sunt în situaţia să constat că aceeaşi atitudine sabotoare continuă, câtă vreme ridicola sumă de bani pe care aţi alocat-o cercetărilor arheologice riscă să nu mai poată fi consumată în timp util. Consider că prin această tergiversare deliberată, ministerul pe care îl conduceţi a devenit un adevărat gropar al arheologiei româneşti, situaţie în care nu doresc să devin un părtaş la această înmormântare şi care îmi justifică decizia mai sus menţionată.
Precizez că hotărârea mea nu are nici o legătură cu pripita cerere a europarlamentarei Renate Weber (formulată în emisiunea de la România Actualităţi din 19 07 2011; acum şi pe blogul personal) de a fi demis din funcţia de preşedinte al CNA. Nici europarlamentara sus-numită (care dă curs, astfel, unor puseuri de comisar sovietic, penalizându-mi delictul de opinie; ar face mai bine să prezinte celor în măsură să judece activitatea reală – jalnică – a instituţiilor menite să împartă dreptatea în România), nici acad. Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române (care nu are căderea să discute fondurile puse la dispoziţie de firma canadiană la Roşia Montană, câtă vreme, pe de o parte, Academia Română nu mai finanţează de zece ani cercetările arheologice de teren, pe de alta, nu are cum compara „generozitatea” firmei canadiene – care a asigurat condiţii de cercetare pe care nici în o sută de ani nu le-ar putea oferi statul român – cu calvarul arheologului român din zilele noastre; o asemenea comparaţie nu îi este permisă decât unuia care ar cunoaşte realitatea, ceea ce nu este cazul acad. I. Haiduc) şi cu atât mai puţin prof. dr. Ioan Piso (a cărui mitomanie a atins cote paroxistice) nu au nici un drept să se pronunţe în legătură cu eficienţa, calitatea şi nevoia continuării cercetărilor arheologice de la Roşia Montană.
Precizez totodată, pentru a curma insinuările trio-ului Haiduc-Weber-Piso, că nu am încasat nici un leu din cercetările de la Roşia Montană, că de cel puţin doi ani activitatea membrilor CNA – inclusiv a mea – nu mai este remunerată şi că în prezent singurul meu venit provine din pensie.



Prof. Dr. Alexandru Suceveanu

Un comentariu:

  1. Ce-a mai ramas de distrus in Tara Romaneasca? Cred ca putine lucruri. Nu stiu cat are de-a face actualul ministru al culturii din guvernul Romaniei cu arheologia. Probabil cat Elena Udrea cu presedintele Norvegiei. Dar cum subiectul enerveaza pe oricine are un minim de buna credinta (nu-l suspectez de asa ceva pe onorabilul domn ministru al carui nume nu-l pot retine, pentru ca inca nu suntem obligati sa invatam limba asta!) e mai bine sa ne gandim daca nu ar fi util sa astupam toate santierele arheologice cu ce s-o gasi, in speranta ca va veni o vreme cand niste urmasi mai demni ca noi sa poata relua ce noi, astazi, nu suntem in stare sa facem.

    RăspundețiȘtergere